ciasto ucierane z owocami
składniki:
12 czubatych łyżek maki pszennej Babuni Złote Pola
6 łyżek czubatych skrobi ziemniaczanej
6 jaj kurzych
płaska łyżka proszku do pieczenia
kostka masła
szklanka cukru w wersji mniej słodkiej pół
cukier wanilinowy
kilka jabłek lub miseczka innych owoców (malin, jeżyn, borówek, porzeczek, agrestu, wydrylowanych wiśni, śliwek)
12 czubatych łyżek maki pszennej Babuni Złote Pola
6 łyżek czubatych skrobi ziemniaczanej
6 jaj kurzych
płaska łyżka proszku do pieczenia
kostka masła
szklanka cukru w wersji mniej słodkiej pół
cukier wanilinowy
kilka jabłek lub miseczka innych owoców (malin, jeżyn, borówek, porzeczek, agrestu, wydrylowanych wiśni, śliwek)
Obieramy
jabłka i kroimy w plasterki, roztapiamy masło na kuchni. Do garnka
sypiemy po łyżkami mąkę, skrobię, wsypujemy cukier, cukier
wanilinowy, dodajemy jajka, proszek do pieczenia, roztopione w
garnuszku masło, ucieramy łyżka lub trzepaczką na gładką masę.
Ciasto wylewamy do brytfanki, na wierzch kładziemy plasterki jabłek,
połówki śliwek lub inne owoce, pieczemy godzinę w piecyku
elektrycznym (ze spiralą podłączany do kontaktu), w innych
piekarnikach do upieczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz