ciasto ucierane z owocami

składniki:
12 czubatych łyżek maki pszennej Babuni Złote Pola
6 łyżek czubatych skrobi ziemniaczanej
6 jaj kurzych
płaska łyżka proszku do pieczenia
kostka masła
szklanka cukru w wersji mniej słodkiej pół
cukier wanilinowy
kilka jabłek lub miseczka innych owoców (malin, jeżyn, borówek, porzeczek, agrestu, wydrylowanych wiśni, śliwek)

Obieramy jabłka i kroimy w plasterki, roztapiamy masło na kuchni. Do garnka sypiemy po łyżkami mąkę, skrobię, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, dodajemy jajka, proszek do pieczenia, roztopione w garnuszku masło, ucieramy łyżka lub trzepaczką na gładką masę. Ciasto wylewamy do brytfanki, na wierzch kładziemy plasterki jabłek, połówki śliwek lub inne owoce, pieczemy godzinę w piecyku elektrycznym (ze spiralą podłączany do kontaktu), w innych piekarnikach do upieczenia.

Komentarze

Popularne posty