Drożdżówka na śniadanie
Wbrew obecnej modzie
żywieniowej drożdżówka jest dobrym pokarmem, ma nie tylko cukier
i mąkę, czyli łatwo strawne źródło czystej energii, ale i
jaja-źródło lecytyny, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i
białek, drożdże mające witaminy z grupy B oraz owoce.
Oczywiście ludzie z
cukrzycą i insulinoopornością nie powinni jeść dużej ilości
cukrów prostych, które krążą w ich krwi uszkadzając narządy, ale
zdrowi ludzie jak najbardziej mogą.
Są osoby, dla których
drożdżówka to wymarzony pokarm. Ludzie wstający wcześnie rano,
mający do pracy na 6 czy 7. Rano wielu z nas odczuwa jadłowstręt a
drożdżówka łatwo wchodzi. Drożdżówka dodaje energii na wiele
godzin, to prawda, że szybko przechodzi przez układ pokarmowy,
łatwo się trawi i szybko przenika do krwi, to prawda, że u
zdrowych ludzi insulina obniża poziom glukozy do wartości ok. 100
ml/dl, ale ta glukoza nie znika, zostaje spolimeryzowana do glikogenu
w wątrobie i mięśniach, skąd glukagon stopniowo wydobywa glukozę
do krwi. Dużo cukrów prostych daje spory zapas glikogenu, który
odżywia organizm przez wiele godzin.
Komórki alfa trzustki
robią glukagon, beta insulinę, oba hormony krążą we krwi cały
czas, ich proporcje zmieniają się w czasie doby, poziom insuliny
rośnie po posiłku, glukagonu podczas postu. Dzięki glukagonowi
korzystamy z zapasów glikogenu, dopiero, gdy ilość glikogenu spada
czujemy głód.
Druga grupa ludzi to
pracownicy fizyczni, solidny posiłek nie da sił do pracy, ponieważ
i tak krew odpłynie z mięśni do jelit, a ruch tylko spowoduje torsje i
człowiek jedynie zasłabnie albo zwróci, ale drożdżówka szybko
przechodzi z żołądka do jelit, gdzie jest trawiona, cukier zmienia
się w glikogen, wysiłek powoduje wzrost produkcji glukagonu,
glikogen szybciej się rozkłada, szybciej zużywa i szybciej
człowiek głodnieje, ale wykorzystuje zjedzoną bułeczkę.
Praca umysłowa wolniej
wykorzystuje paliwo z drożdżówki, fizyczna szybciej. Drożdżówka
jest dobra jako drugie śniadanie. Oczywiście nie może być
podstawą diety, ma mało owoców, są przetworzone termicznie, nie
ma błonnika potrzebnego bakteriom jelitowym, nienasyconych kwasów
tłuszczowych, bazą pożywienia muszą być warzywa i owoce, które
mają wszystko oprócz witaminy B12, potem pieczywa, głównie
pełnoziarniste, w tym procent białego z drożdżówkami, kasze,
ziemniaki, orzechy, nasiona, pestki, kiszonki, nabiał. Ludzie chorzy
na celiakię muszą zrezygnować z tradycyjnych rodzajów mąki na
rzecz wypieków bezglutenowych. Za to przy chorobie Leśniewskiego
Crohna i przy wrzodziejącym zapaleniu jelit oraz podczas zatruć i
infekcji rotawirusowych wskazane jest białe pieczywo
Komentarze
Prześlij komentarz