Jedzenie na odporność-przepisy


Przyprawa na odporność:
Składniki:
pęczek natki pietruszki
główka czosnku
korzeń polnego chrzanu
pół szklanki nasion gorczycy polnej
pół szklanki wrzątku
Gorczycę zalewamy wrzątkiem, moczymy kilka godzin, wodę wylewamy, korzeń chrzanu myjemy, obieramy, trzemy do naczynia z gorczycą, wkrajamy pietruszkę i obrany czosnek, całość misksujemy, trzeba szybko zjeść, jest to przyprawa do mięs i kanapek.

Deser porzeczkowy
Składniki
Możliwe kombinacje po 1/3 szklanki porzeczek czarnych, czerwonych i białych, albo po pół szklanki ulubionych, albo po szklance jednego gatunku, porzeczka czarna ma dużo witaminy C, porzeczka czerwona poprawia krzepliwość, porzeczka biała ma witaminę A
łyżka stołowa płynnego miodu
Owoce miksujemy z miodem, można zjeść na deser lub kolację

Deser rokitnikowy
Składniki
szklanka owoców rokitnika
łyżka płynnego miodu
Owoce miksujemy z miodem, jemy jak deser porzeczkowy

Dżem z czarnego bzu
składniki
Dużo kwiatostanów czarnego bzu i cukier
Owoce obieramy z szypułek, kiedy nazbieramy pełen garnuszek zasypujemy cukrem, muksujemy, gotujemy kilkanaście minut od zagotowania, można przetrzeć przez sitko by pozbyć się nasionek, można od razu dać do wyparzonych słoiczków, które ustawiamy do góry dnem, by się uszczelniły.

Komentarze

Popularne posty