Jedzenie na odporność-przepisy
Przyprawa na odporność:
Składniki:
pęczek natki pietruszki
główka czosnku
korzeń polnego chrzanu
pół szklanki nasion gorczycy polnej
pół szklanki wrzątku
Gorczycę zalewamy
wrzątkiem, moczymy kilka godzin, wodę wylewamy, korzeń chrzanu
myjemy, obieramy, trzemy do naczynia z gorczycą, wkrajamy pietruszkę
i obrany czosnek, całość misksujemy, trzeba szybko zjeść, jest to
przyprawa do mięs i kanapek.
Deser porzeczkowy
Składniki
Możliwe kombinacje po
1/3 szklanki porzeczek czarnych, czerwonych i białych, albo po pół
szklanki ulubionych, albo po szklance jednego gatunku, porzeczka
czarna ma dużo witaminy C, porzeczka czerwona poprawia krzepliwość,
porzeczka biała ma witaminę A
łyżka stołowa płynnego
miodu
Owoce miksujemy z miodem,
można zjeść na deser lub kolację
Deser rokitnikowy
Składniki
szklanka owoców
rokitnika
łyżka płynnego miodu
Owoce miksujemy z
miodem, jemy jak deser porzeczkowy
Dżem z czarnego bzu
składniki
Dużo kwiatostanów
czarnego bzu i cukier
Owoce obieramy z
szypułek, kiedy nazbieramy pełen garnuszek zasypujemy
cukrem, muksujemy, gotujemy kilkanaście minut od zagotowania, można
przetrzeć przez sitko by pozbyć się nasionek, można od razu dać
do wyparzonych słoiczków, które ustawiamy do góry dnem, by się
uszczelniły.
Komentarze
Prześlij komentarz