Batony energetyczne
1. Węglowodanowy
Składniki:
-ryż,
-bakalie, śliwki, daktyle, suszona żurawina, figi, morele, rodzynki
Ryż gotujemy, owoce siekamy, mieszamy z ugotowanym ryżem, formujemy wałeczki, które trzeba od razu zjeść, dobre jako przekąska na imprezę, nie mogą stać długo na cieple
2. Węglowodanowy z dłuższym terminem do spożycia
Składniki:
-dowolny gęsty miód
-płatki owsiane bez cukru
-otręby
-płatki kukurydziane
-bakalie (figi, suszone śliwki, suszone morele, żurawina suszona, daktyle, rodzynki)
morele, śliwki, figi, daktyle, żurawinę, rodzynki kroimy, mieszamy z płatkami i otrębami, dodajemy miód, formujemy batony, trzymamy w lodówce
3. Tłuszczowy
Składniki
-orzechy włoskie
-słonecznik
-siemię lniane
-sezam
Nasiona mielimy lub ucieramy w moździerzu, wyciskamy masę w formie batonów, trzeba je trzymać w lodówce
3. Błonnikowy
Składniki
- otręby pszenne i owsiane,
-suszone śliwki,
- stały miód
śliwki siekamy, mieszamy w otrębami i miodem, formujemy batony, trzeba trzymać w lodówce
Komentarze
Prześlij komentarz