Batony energetyczne

 1. Węglowodanowy

Składniki:

-ryż,

-bakalie, śliwki, daktyle, suszona żurawina, figi, morele, rodzynki

Ryż gotujemy, owoce siekamy, mieszamy z ugotowanym ryżem, formujemy wałeczki, które trzeba od razu  zjeść, dobre jako przekąska na imprezę, nie mogą stać długo na cieple

2. Węglowodanowy z dłuższym terminem do spożycia

Składniki: 

-dowolny gęsty miód

-płatki owsiane bez cukru

-otręby

-płatki kukurydziane 

-bakalie (figi, suszone śliwki, suszone morele, żurawina suszona, daktyle, rodzynki)

morele, śliwki, figi, daktyle, żurawinę, rodzynki kroimy, mieszamy z płatkami i otrębami, dodajemy miód, formujemy batony, trzymamy w lodówce

3. Tłuszczowy

Składniki

-orzechy włoskie

-słonecznik

-siemię lniane

-sezam

Nasiona mielimy lub ucieramy w moździerzu, wyciskamy masę w formie batonów, trzeba je trzymać w lodówce

3. Błonnikowy

Składniki

- otręby pszenne i owsiane, 

-suszone śliwki,

- stały miód

śliwki siekamy, mieszamy w otrębami i miodem, formujemy batony, trzeba trzymać w lodówce

Komentarze

Popularne posty