sposób na pozostałości po sokach
Soki owocowo-warzywne są bardzo zdrowe, lekkostrawne, mają dużo przeciwutleniaczy, witamin, biogenów, barwników, łatwo przyswajalnych cukrów. Jednak zostają po nich jadalne pozostałości, które mają więcej biogenów, witamin i błonnik. Zwykle się je wyrzuca, ale można wykorzystać. Można przełożyć nimi ciasta, placki, ciasteczka, naleśniki, desery warzywne jak buraczane i marchwiane wykorzystać jako baza do ciast, past kanapkowych, serków smakowych, wytłoki z oliwek jako pasty kanapkowe, ze słonecznika, pestek, lnu, sezamu (tłoczy się z nich olej) jako masła orzechowe. Wyrzucane tego to marnowanie zdrowego jedzenia, wszak to warzywa i owoce są podstawą naszej diety, która zaspokaja wszystkie nasze potrzeby.
SUPER 👏 dziękuję,b.lubie wszelkie takie nowinki.
OdpowiedzUsuńWitam Hanusiu, życzę, cudnego wieczorku :)
UsuńBardzo celne spostrzeżenie. To prawda, że wyrzucamy to co najcenniejsze. Dzięki za podrzucenie inspiracji. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, wytłoki są w pełni jadalne i wartościowe, życzę pięknego weekendu :)
Usuń