Lody

 Dziś zrobiłam lody z dżemu malinowego, moje dżemy mają tylko 2 składniki, owoce i cukier, zbieram maliny, jeżyny i porzeczki, zasypuję je cukrem, miksuję, gotuję, przelewam do wymytych i wyparzonych słoików, zakręcam, odstawiam do góry dnem, by się uszczelniły. Potem są zdatne do jedzenia i przechowywania przez kilka lat.

Dziś otwarłam dżem malinowy, przelałam do umytych pudełek po jogurtach, wcisnęłam sok z cytryny, potem dodano mleko, wymieszano, przykryto wieczko folią do pieczenia, włożono opakowania do zamrażalnika, po kilku godzinach lody były gotowe.

Można użyć dżemu porzeczkowego, jeżynowego, zmielonych truskawek, poziomek, borówek, jeżyn, malin, cytrusów i innych dowolnych owoców oraz dżemów.

Komentarze

Popularne posty