Krem z kiwi

 Podobno kiwi nie łączy się z serkami ani śmietaną, jednak można nią przełożyć ciasta, jeśli zna się kilka sposobów, można zalać wyłożone na cieście plasterki galaretką i wstawić do lodówki, można zmiksowane kiwi połączyć z ciekła galaretką i wyłożyć na ciasto. Można też zrobić z kiwi żelka.

Miksujemy potrzebną do przełożenia ciasta liczbę kiwi, podgrzewamy, dodajemy rozpuszczoną w 60 stopniach żelatynę lub pektynę i mieszamy, potem rozkładamy na tacy lub tacach, zależnie ile chcemy warstw, chłodzimy w lodówce, układamy zastygłe warstwy na płatach ciasta i przykrywamy następnymi. Taką masa można udekorować babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego, potem trzeba je schłodzić, jeśli masa do babeczek może być za rzadka, więc można użyć wytłoków po soku, a sok wypić.

Można oczywiście przełożyć biszkopt samymi zmiksowanymi kiwi, inne ciasta można posmarować miodem, by nie przemokły lub można użyć wytłoków, masa wytłokowa może posłużyć do dekoracji babeczek, które trzeba szybko zjeść.

Można wymieszać kostkę lub kawałki kiwi z ubitą śmietaną lub serkiem jak warzywa w twarogu i to dać na ciasto

Komentarze

Popularne posty