Pomysły na kaszę
Standardowe gotowanie kaszy w torebkach pozbawia jej witamin i biogenów. Kaszę przyrządzamy zalewają ją wrzątkiem-2 szklanki wody na szklankę kaszy, przykrywamy pokrywką i czekamy aż kasza wchłonie wodę.
Drugi sposób to zagotowanie wody, 2 szklanek, wsypanie kaszy do wrzątku i gotowanie rzez 7 minut, potem mieszanie kaszy, by nie przywarła i gotowanie kolejnych 7 minut, potem zostawiamy kaszę pod przykryciem do wchłonięcia wody.
Sama kasza potrzebuje dodatków smaków, proste sosy mojego autorstwa
- po 1/3 szklanki porzeczek czerwonych, czarnych i białych miksujemy i polewamy kaszę, można użyć szklanki jednego gatunku porzeczek
- po 1/4 szklanki jagód, poziomek, malin i jeżyn miksujemy, polewamy kaszę, można użyć szklanki jednego gatunku owoców
- pomidor, papryka, cebula, czosnek miksujemy, można wcześniej zagotować, można dodać czuszkę
- kroimy po garści orzechów włoskich, laskowych, migdałów, suszonych śliwek, suszonych moreli i daktyli, posypujemy kaszę, polewamy płynnym miodem
- wkrajamy kosteczki moreli lub brzoskwini i banana na kaszę
Można dać więcej szklanek kaszy, pamiętajmy, że na 1 część kaszy dajemy 2 części wody, odpowiednio zwiększamy ilość owoców i warzyw np. na 2 szklanki kaszy dajemy po pół szklanki porzeczek, po 2 pomidory, 2 papryki, 2 cebule, na 3 szklanki kaszy dajemy 3 razy więcej owoców i warzyw, zależy dla ilu osób gotujemy.
Zaleca się użyć wody osolonej, same dania można przyprawić wg uznania. Moje przepisy są przyjazne dla ludzi z nadciśnieniem, owoce i warzywa oraz odpowiednio ugotowana kasza same w sobie mają dużo elektrolitów
Komentarze
Prześlij komentarz